Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

Online Didactiek

Level up: het gebruik van gaming als leermiddel

Gaming als leermiddel, ook wel bekend als ‘serious gaming’, is het gebruik van games om educatieve doelen te bereiken. Het is niet alleen een manier om studenten te betrekken bij het leerproces, maar het biedt ook vele voordelen die de traditionele lesmethoden niet bieden. 

  • Gamen motiveert en betrekt studenten - Eén van de grootste voordelen van gamen in het onderwijs is de motivatie en betrokkenheid die het kan opwekken bij studenten. In een goed ontworpen educatief spel worden studenten actief betrokken bij het leerproces en worden ze gemotiveerd om hun prestaties te verbeteren. Dit kan leiden tot een hogere leerresultaten en een betere algemene betrokkenheid van studenten bij het onderwijs.

  • Gamen helpt bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden - Veel educatieve spellen zijn ontworpen om studenten te helpen bij het vermogen om oplossend te denken. In deze spellen worden studenten vaak geconfronteerd met complexe problemen die ze moeten oplossen door middel van kritisch denken en analyse. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden zoals probleemoplossing, besluitvorming en creativiteit.
  • Gamen maakt leren leuk - Een ander voordeel van gamen in het onderwijs is dat het een leuke manier van leren biedt. Veel educatieve spellen zijn ontworpen met kleurrijke graphics en een aantrekkelijk ontwerp, waardoor studenten meer betrokken raken bij het leerproces. Dit kan helpen om de angst voor leren te verminderen en studenten te laten zien dat leren leuk kan zijn.
  • Gamen bevordert samenwerking en teamwork - Veel educatieve spellen zijn ontworpen om samenwerking en teamwork te bevorderen. In deze spellen moeten studenten vaak samenwerken om bepaalde doelen te bereiken, waardoor ze belangrijke sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dit kan helpen bij het opbouwen van teamgeest en het ontwikkelen van belangrijke communicatie- en samenwerkingsvaardigheden.
  • Gamen biedt gepersonaliseerd leren - Gamen biedt in het onderwijs de mogelijkheid voor gepersonaliseerd leren. In veel educatieve spellen kunnen studenten hun eigen leerpaden kiezen en kunnen ze op hun eigen tempo leren. Dit kan helpen om de leerervaring aan te passen aan de individuele behoeften van studenten en om hun leerresultaten te verbeteren.

 

Het effectief inzetten van gaming als leermiddel

Hoewel gaming als leermiddel vele voordelen biedt, is het belangrijk om het effectief in te zetten in de onderwijspraktijk. Hieronder staan enkele tips voor docenten om gaming als leermiddel effectief in te zetten:

  • Selecteer geschikte spellen: Kies educatieve spellen die aansluiten bij de leerdoelen en de vaardigheden die studenten moeten ontwikkelen.

  • Integreer educatieve spellen in het curriculum: Integreer educatieve spellen in het lesprogramma en gebruik ze als aanvulling op de traditionele lesmethoden.

  • Stel duidelijke leerdoelen: Stel duidelijke leerdoelen voor het spelen van het educatieve spel en bespreek deze met de studenten.

  • Geef feedback: Geef studenten feedback tijdens het spelen van het spel en bespreek hun voortgang en resultaten.

 

Al met al biedt het gebruik van gaming als leermiddel vele voordelen voor zowel studenten als docenten. Indien juist toegepast is het een leuke en interactieve manier om te leren, waarbij studenten betrokken worden gehouden bij het leerproces en dit hen belangrijke vaardigheden biedt die in de toekomst van pas kunnen komen. Het effectief inzetten van gaming als leermiddel kan leiden tot een verbetering van het onderwijs en een betere leerervaring voor studenten.

Het is echter wel belangrijk om op te merken dat gaming als leermiddel geen vervanging is voor traditionele lesmethoden. Het kan worden gebruikt als aanvulling op traditionele lesmethoden om het leerproces te verbeteren. Het is ook belangrijk om educatieve spellen zorgvuldig te selecteren en effectief te integreren in het lesprogramma.

In de toekomst zal het gebruik van gaming als leermiddel naar verwachting alleen maar toenemen. Er worden steeds meer educatieve spellen ontwikkeld en er is een groeiende vraag naar innovatieve leermethoden. Door effectief gebruik te maken van gaming als leermiddel kunnen docenten een dynamisch en boeiend onderwijsprogramma bieden dat studenten voorbereidt op de uitdagingen van de toekomst.

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 76992942
btw NL 860865757B01

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken