Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

Blog & Nieuws

Xerte miniconferentie in Brussel

25 juni 2025 | Een dag van ontmoeting en inspiratie

Vanuit Nederland en Vlaanderen weten we als Xerte-gebruikers elkaar goed te vinden. Het hele jaar door wordt er kennis en ervaring uitgewisseld via Xerte Talks, het Xerte-forum, Xerte GitHub, de Xerte key-users groep en de Xerte dialoog. En één keer per jaar proberen we elkaar te treffen bij een miniconferentie, waar niet alleen bestaande maar ook nieuwe of nieuwsgierige gebruikers van harte welkom zijn.

Dit jaar werd de miniconferentie gehouden in Brussel, dankzij de enorme gastvrijheid van Kenniscentrum Digisprong dat al jaren met Xerte werkt.    

De dag bestond uit elkaar ontmoeten, een key-note, discussies, presentaties en workshops. En uiteraard hebben meerdere deelnemers ook even van de gelegenheid gebruik gemaakt om Brussel te verkennen. Zelfs Manneke Pis bleek daar in Xerte kleuren gehuld te zijn 😊.

Verantwoord inzetten van AI

Een centraal thema tijdens deze sessie van de Xerte miniconferentie was de inzet van AI. Een heel goed gekozen thema. Want AI-integratie is niet iets waar de gemiddelde Xerte-gebruiker of onderwijsinstelling lichtzinnig over denkt. We hebben allemaal inmiddels wel kennis gemaakt met de fantastische en grappige toepassingen ervan, maar AI inzetten om onderwijs te ontwikkelen dat is nog heel iets anders.

Vanuit Xerte wordt er hard gewerkt aan AI-integratie binnen Xerte. Waar andere softwarepakketten AI automatisch toevoegen, pakt Xerte dit toch heel anders aan. De Xertegebruikers kijken samen met DLearning naar wat de beste manier is om in Xerte de voordelen van AI toe te passen, zonder dat je als school of ontwikkelaar de regie verliest of publieke waarden geweld aan doet.

Alek Nasev legde tijdens een van de presentaties uit hoe die AI-integratie eruit komt te zien. Tijdens een workshop was er vervolgens gelegenheid om in de demo-omgeving met de AI-integratie te  oefenen en de werking ervan te ontdekken.

Ook voor de ethische kant van AI was aandacht tijdens deze miniconferentie. Katrien Alen, beleidsmedeweker en themabeheerder AI bij Kenniscentrum Digisprong, daagde ons tijdens een interactieve key-note en een discussie uit om na te denken over waar AI ons naartoe gaat brengen en waar we met elkaar goed over na moeten denken.

Ze haalde de definitie van AI aan zoals die is opgesteld door Unicef en de Raad van Europa:

“AI verwijst naar op machines gebaseerde systemen die op basis van doelstellingen die de mens definieert beslissingen kunnen nemen en voorspellingen en aanbevelingen kunnen doen die een invloed hebben op reële of virtuele omgevingen. AI-systemen communiceren met ons en beïnvloeden onze omgeving direct of indirect. Vaak lijken ze zelfstandig te werken en kunnen ze hun gedrag aanpassen door te leren over de context.”

Haar conclusie en boodschap aan ons was:

Professionalisering en verantwoorde AI gaan hand in hand. Verantwoorde AI vraagt om digitale geletterdheid, bijvoorbeeld van de leraren die AI gebruiken in hun lessen, van de medewerkers die AI gebruiken om lokalen toe te wijzen, van klassenraden die AI gebruiken om mogelijke leerproblemen sneller op te merken en van de lerenden die het antwoord op hun vraag aan een tekstschrijvende AI kritisch bekijken en begrijpen waarom AI een beslissing nam.”

Verantwoord gebruik van AI binnen Xerte is ook na deze miniconferentie geen gelopen race. Het blijft de taak van de scholen en professionals die met Xerte werken om zich hierin te blijven bekwamen en kritisch te kijken naar wat wel en niet kan.

En het mooie is, zo leerden we van Alek, dat de AI-integratie binnen Xerte de school/ontwikkelaar echt in positie zet om steeds heel bewust met de toepassing van AI om te gaan.

Workshops

Naast AI kwam ook het gebruik van Xerte uitgebreid aan bod. Zo waren er sessies over de woordtrainer, de toepassing van Edlib, het maken van een escaperoom, de mogelijkheden van de Xerte-bootstrap voor het maken van een miniwebsite, een onderzoek naar learning analytics, het toepassen van CSS, delen en hergebruiken en Xerte naadloos integreren in de leeromgeving.

Nieuwe functionaliteiten

Tot slot nam Tom Reijnders ons nog mee in de nieuwe functionaliteiten die we in Xerte 3.14 kunnen verwachten. Zo krijgt de Xerte-XOT (interactieve module) nu een zijbalkoptie waarin de student kan zien wat de verschillende onderdelen van het leerobject zijn en wat hij daarvan al gedaan heeft. Voorheen hadden we al wel de inhoudspagina en de voortgangsbalk, maar deze zijbalk geeft een heel nieuwe dementie aan het motiveren van de student om te blijven leren.

De adaptieve contentpagina is uitgebreid met grafieken waarmee je ook kunt vergelijken met voorgaande periodes. En de Xerte-XOT krijgt de mogelijkheid om op elke pagina brondocumenten (zoals Word-, PDF-, PowerPoint-documenten) toe te voegen. 

Ook vertelde Tom dat het vanaf 3.14 mogelijk is om het headermenu in de Xerte-bootstrap (miniwebsite) vast te zetten. Ook dit draagt bij een didactisch krachtiger interface. Want hierdoor behoudt de student steeds het overzicht van waar hij zich bevindt ten opzichte van het geheel.  

 

Op naar volgend jaar

Wat ons betreft een heel geslaagde miniconferentie. Waarvoor veel dank richting Katrien Bernaerts en Kenniscentrum Digisprong voor de organisatie en hun gastvrijheid. We kijken uit naar de volgende! En ondertussen weten we elkaar te vinden via de Xerte Talks, de key-usergroep, de Xerte dialoog of gewoon via de contacten die ook nu weer zijn aangehaald.

Corine Martens en Inge Donkervoort

 

 

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 769929420
btw NL 860865757B01

Mark of Trust ISO 27001

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken