Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

Advies & Implementatie

Weet jij waar jouw Xerte data staan?

In een publieke cloud of toch in een  private  cloud? En is dat wel veilig? Aan de (virtuele) koffie met Marga Reuver, directeur en mede-eigenaar van EGP. Zij legt ons uit wat nu daadwerkelijk het verschil is. Wat de opties zijn binnen de twee cloudoplossingen, hybridevormen van private en publiek, maar ook duurzaamheid binnen EGP.

 


Inge: 
Goedemorgen Marga, leuk dat DLearning jou mag interviewen! Wil jij jezelf even kort voorstellen?


Marga: 
Natuurlijk! Mijn naam is Marga Reuver en ik ben directeur en mede-eigenaar van EGP, voorheen Espresso Gridpoint. Een Nederlandse private cloud leverancier. Wat wij leveren is dus rekenkracht (verwerkingscapaciteit) en dataopslag aan ICT-bedrijven. ICT-bedrijven zoals software ontwikkelaars of managed service providers, die via ons platform werkplekken beschikbaar stellen bijvoorbeeld.


Inge: 
Voor DLearning leveren jullie eigenlijk nog net iets anders, toch?


Marga: 
Inderdaad, om bepaalde producten, bijvoorbeeld Xerte-software, als een dienst te kunnen leveren heb je een basisinfrastructuur nodig. Die bodemplaat leveren wij aan voor DLearning.


Inge: 
EGP is dus een private cloud leverancier, maar wat is een private cloud dan? En waarom zouden mensen juist die moeten gebruiken?

Marga: 
Waarom zou eigenlijk iedereen een private cloud moeten gebruiken? Om die vraag te beantwoorden moet je eerst begrijpen dat er op het moment eigenlijk twee soorten bestaan: Private cloud en de publieke cloud. Een publieke cloud, is min of meer een confectiepak. Grote regelaars hiervan zijn bijvoorbeeld Microsoft, Amazon en Google. Zij leveren dus ook rekenkracht en dataopslag, maar deze moet je afnemen in de vorm die zij aanbieden.


In Nederland geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wetgeving. Deze is in de gehele Europese Unie van kracht (in de vorm van de GDPR) en zorgt onder meer voor de versterking en uitbreiding van privacyrechten en meer verantwoordelijkheden voor organisaties.




Marga: 
Wanneer jij bepaalde eisen en wensen hebt rondom je applicaties, zoals bijvoorbeeld Xerte, of rondom de beveiliging van je data, gaat dat confectiepak lastig worden. Je hebt in Nederland bijvoorbeeld de AVG wetgeving, maar publieke cloud leveranciers zijn over het algemeen Amerikaanse bedrijven en daar ligt de wetgeving anders. Alle Amerikaanse bedrijven moeten toestemming verlenen tot inzage van klantdata en applicaties. Dus theoretisch gezien als ICT-bedrijf wat een pakket bij hun afneemt, ook de data van jouw klanten. Dat is dus natuurlijk een groot nadeel van een publieke cloud.

Bij een private cloud hebben we die problemen niet. EGP is een Nederlands bedrijf en valt onder het Nederlandse recht. Wij hoeven dus niemand, op basis van de wet, inzicht te geven in klantendata of applicaties. Daarnaast wordt een private cloud op maat ontworpen samen met de klant. Wat heeft de klant nodig, en hoe wil die de cloud oplossing ingericht hebben?





Inge: 
Dat is een wereld van verschil. En ontzettend belangrijk ook, je wilt natuurlijk de beste bescherming voor je klanten kunnen bieden. Daarnaast is flexibiliteit voor een organisatie ook van belang.


Marga: 
Een mooi voorbeeld daarvan is ons maatpak voor DLearning! Wij maken samen specifieke klantcontainers voor de DLearning klanten. Dit heeft als voordeel dat ze eenvoudig ingezet kunnen worden. Snel en gemakkelijk in de lucht en klaar voor gebruik. Dit allemaal volgens een bepaalde, afgesproken, procedure. Een soort template. Daardoor kunnen DLearning klanten dus heel gemakkelijk een private cloud krijgen, inclusief de functionaliteit die DLearning aanbiedt.


Inge: 
Daar zijn we ook erg blij mee… Maar  hoe zit dat bij een publieke cloud?


Marga: 
Helaas realiseren mensen zich vaak niet dat er een enorm groot verschil is tussen het verplaatsen, verwijderen en het daadwerkelijk vernietigen van data. In een publieke cloud heb je daar geen controle over. In de algemene voorwaarden van een publieke cloud staat zelfs dat alle data die je bij hun plaatst, alhoewel het van jou blijft, gebruikt mag worden om de producten en diensten te optimaliseren van de publieke cloud leverancier. Los vertaalt betekend dit dat data eigenlijk niet daadwerkelijk vernietigd wordt. Deze bedrijven kunnen hun voordeel doen aan al deze data.

In een private cloud heb je daar als klant en als bedrijf complete controle over. Wij zijn gebonden aan de Nederlandse wetgeving, daar ligt vastgesteld dat wanneer een klant bijvoorbeeld weg gaat van ons platform, dat wij een document overhandigen met bewijs dat de data ook écht zijn vernietigd.


Inge: 
En als we dan ook nog eens kijken naar de  beschikbaarheid, hoe hebben jullie dat geregeld?


Marga: 
Continuïteit en beschikbaarheid zit al standaard in onze dienstverlening. Dat wil in principe zeggen dat de onderliggende infrastructuur, dubbel is uitgevoerd. Hiermee zorgen wij, dat mocht er een systeem uitvallen, dat jullie dit niet merken, maar dat het direct door ons opgevangen wordt via een ander computersysteem. Zo kun jij de dienstverlening ongestoord continueren.


EGP werkt met verschillende locaties waar fysieke apparatuur staat. Deze datacentra zijn opgebouwd uit vloeren met computerkasten waar deze apparatuur draait. De garantie voor de continuïteit komt dus uit het feit dat jouw data op twee verschillende vloeren staan. Heb je een hogere of zelfs een ultieme vorm van continuïteit en beschikbaarheid nodig? Dan pas je gewoon het maatpak aan.



Inge: 
Als we kijken naar de publieke en private cloud, wat is jouw visie over hoe zich dat gaat ontwikkelen?


Marga: 
Waar je op het moment veel van hoort is het begrip hybride cloud. Een hybride cloud is een combinatie van een publieke en private cloud, deze zijn dus verbonden. Data en applicaties worden verplaatst tussen deze structuren op een flexibele wijze. En persoonlijk denk ik ook dat we daarnaar toe gaan.

Een publieke cloud is weliswaar heel groot in omvang en dat heeft zeker zijn voordeel, maar door de wetgeving zullen niet alle organisaties hierin mee kunnen gaan. Ook kan niet ieder software programma draaien op een publieke cloud, vanwege technische redenen.


Inge: 
Voor jullie is de private cloud natuurlijk heel belangrijk, aangezien dat hetgeen is wat jullie aanbieden. Maar overwegen jullie eventueel over te gaan naar een hybride cloud?

Marga: 
Goeie vraag, maar wij zijn een private cloud leverancier en daarom kunt je bij ons geen publieke cloud afnemen. Wat we wél doen is in samenwerking met onze klanten voor een deel iets uit een publieke cloud halen. Werkplekken bijvoorbeeld, of  Office 365. Dan maken wij een connectie met de publieke cloud van de gewenste leverancier en zijn dus voor klant specifieke vragen in staat een hybride cloud te leveren.


Bekijk hier de EGP GreenIT video



Inge: 
Nu heb ik gehoord dat jullie niet alleen meedenken in continuïteit en flexibiliteit, maar dat EGP duurzaamheid ook in acht neemt. Zou je iets willen vertellen over het datacentrum in Delft?

Marga: 
Wij vinden het sowieso heel belangrijk dat er op een goede wijze omgegaan wordt met stroom en met koeling. Een datacentrum kost nu eenmaal heel veel energie. Om apparatuur te koelen zijn er verschillende oplossingen. Drie kwart van het jaar wordt ons datacentrum in Delft gekoeld door lucht, met gewoon normale buitenlucht. De buitenlucht word aangezogen, gefilterd, en door de gangen geblazen waar de computerkasten staan. Pas wanneer het in de zomer twee weken 35 graden is moeten de airco systemen aangezet worden, omdat dan luchtkoeling niet meer voldoende is.

Daarnaast draagt onze eigen technologie ook bij aan de duurzaamheid. Wij maken namelijk gebruik van virtualisatie software wat ervoor zorgt dat onze apparatuur heel efficiënt is ingericht. Die apparatuur kunnen wij, door die virtualisatie software, zelfs 80 tot 90 procent belasten. Dan heb je in principe ook gewoon de ultieme efficiëntie van een computersysteem bereikt. Een paar jaar geleden lag de gemiddelde efficiëntie in Nederland nog op 35 procent.


Inge: 
Dat vind ik een mooi moment om op af te ronden! Ik denk dat we het plaatje nu compleet hebben toch? Bedankt Marga!

Marga: 
Geen probleem, jij ook bedankt Inge!



 

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 769929420
btw NL 860865757B01

Mark of Trust ISO 27001

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken