Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

Advies & Implementatie

Cloud en recht: een update

De afgelopen maand lezen we enkele interessante berichten over het gebruik van cloudtoepassingen en recht in Europa. Recht in de juridische zin. In Duitsland heeft een rechter een aanbesteding teruggefloten omdat de data in een niet Europese cloud zou terechtkomen. Dat was in strijd met de doelstelling van de opdrachtgever. Desalniettemin was de opdracht gegund aan een partij die juist dat zou doen: plaatsen in een public cloud. En in Denemarken komt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) met een verbod op Google diensten voor scholen.

In Nederland zien we vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) berichtgeving dat public cloud niet voldoet vanuit het oogpunt van de Algemene Verordening Gegevens (AVG). Simpel gesteld: een bedrijf wat AVG gevoelige data opslaat in een public cloud is niet compliant aan diezelfde AVG. Dat betekent dat zelfs de garage in de buurt zijn registratiesysteem niet kan draaien in een public cloud. De kilometerstand van een auto is immers vastgesteld als gevoelige data.

Tegelijkertijd komt vanuit politiek Den Haag het bericht dat public cloud wordt geaccepteerd als platform voor overheidsdata. Dat lijkt in strijd met de ruling van de Deense AP, maar deze is nog niet definitief. De Deense AP gaat wel in gesprek met Google. Als je dat afzet tegen de berichten vanuit het NCSC, dan lijkt er sprake van een patroon.

Bedrijven worden steeds vaker aangesproken op het onterecht verzamelen van data. Het eindeloze verzamelen van data lijkt een doel op zich te zijn geworden. In de wetenschap dat die data continue wordt verhandeld en verrijkt. Ieder bedrijf wordt op het hart gedrukt dat je zonder het verzamelen van data over je klanten, je reddeloos verloren bent en wordt overlopen door je concurrenten. Alles om maar te komen tot beter verhandelbare profielen voor marketing doeleinden.

De algemene tendens is dat Europa zich duidelijk onafhankelijker begint op te stellen en de druk op public cloud services in het algemeen aan het toenemen is vanwege de continue inbreuk op privacy. Wij zien hierdoor de afgelopen periode eindgebruikers-organisaties vertrekken uit de public cloud. Niet alleen vanwege privacy ook vanwege de moeilijker te voorspellen kosten.

Dit blog is geschreven door:
Piet Honkoop, CTO bij EGP
Augustus 2022                                                                                                                                                         
 
 
 

Vond jij dit een interessant artikel? Neem hier een kijkje op de site van EGP.

 

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 76992942
btw NL 860865757B01

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken