Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

Blog & Nieuws

De essentie van een goede website

In de moderne wereld waarin internet een middelpunt vormt van onze samenleving, is online zichtbaarheid essentieel voor je bedrijf. Een website fungeert als een digitale etalage, een plek waar bezoekers informatie kunnen vinden, producten kunnen kopen, contact kunnen opnemen en nog veel meer. Het succes van een website is echter afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel zullen we deze aspecten in detail bespreken en tips geven voor het bouwen van een effectieve website.

 

Esthetiek

Een aantrekkelijk ontwerp is vaak het eerste dat de aandacht van een bezoeker trekt. Een mooie website heeft verschillende voordelen:

 1. Eerste indruk: Het gezegde "je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken" geldt zeker voor websites. Een aantrekkelijk ontwerp kan de interesse wekken van potentiële bezoekers en hun aandacht vasthouden.

 2. Geloofwaardigheid: Een professioneel ogende website straalt betrouwbaarheid en geloofwaardigheid uit. Bezoekers zijn eerder geneigd om te vertrouwen op de inhoud en de aangeboden producten of diensten van een website die er goed uitziet.

 3. Gebruikerservaring: Een goed ontworpen website zorgt voor een aangename gebruikerservaring. Dit betekent dat de navigatie intuïtief is, de inhoud gemakkelijk te vinden is en de laadtijd snel is. Een positieve gebruikerservaring vergroot de kans dat bezoekers terugkeren naar de website.

 

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een cruciaal aspect van webdesign dat vaak over het hoofd wordt gezien. Een toegankelijke website is er een die voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen, gemakkelijk te gebruiken is. Enkele belangrijke overwegingen zijn:

 1. Naleving van webstandaarden: Het volgen van internationale webstandaarden zoals HTML, CSS en WAI-ARIA zorgt ervoor dat de website compatibel is met verschillende browsers en apparaten, inclusief screenreaders voor slechtzienden.

 2. Gebruik van alternatieve tekst: Het toevoegen van alternatieve tekst aan afbeeldingen maakt het mogelijk voor mensen met een visuele beperking om de inhoud van de website te begrijpen, zelfs als ze de afbeeldingen niet kunnen zien.

 3. Toetsenbordnavigatie: Zorg ervoor dat alle interactieve elementen van de website, zoals knoppen en formulieren, gemakkelijk te bereiken zijn met het toetsenbord, aangezien sommige gebruikers geen muis kunnen gebruiken.

 4. Contrast en leesbaarheid: Gebruik een goed contrast tussen tekst en achtergrondkleuren om de leesbaarheid te verbeteren, vooral voor mensen met kleurenblindheid of verminderd zicht.

Het implementeren van deze toegankelijkheidsfuncties niet alleen ethisch, maar het vergroot ook het bereik van de website, aangezien het meer gebruikers in staat stelt er gebruik van te maken.

 

Vindbaarheid 

Een prachtig ontworpen en toegankelijke website heeft weinig waarde als niemand deze kan vinden. Hier zijn enkele tips om de vindbaarheid van een website te vergroten:

 1. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): SEO is een essentiële strategie om de ranking van een website in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van meta-tags, het creëren van kwalitatieve inhoud en het verkrijgen van backlinks van andere betrouwbare websites.

 2. Responsief ontwerp: Zorg ervoor dat de website goed presteert op alle apparaten, inclusief desktops, laptops, tablets en smartphones. Een responsief ontwerp verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar het is ook een belangrijke rankingfactor voor zoekmachines.

 3. Content marketing: Het regelmatig publiceren van waardevolle en relevante inhoud, zoals blogposts, artikelen en video's, kan niet alleen het publiek aantrekken, maar ook de autoriteit en geloofwaardigheid van de website versterken.

 4. Gebruik van sociale media: Maak gebruik van sociale media platforms om de website te promoten en het publiek te betrekken. Dit kan helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid en het genereren van verkeer naar de website.

Door aandacht te besteden aan esthetiek, toegankelijkheid en vindbaarheid bij het bouwen van een website, kunnen eigenaren ervoor zorgen dat hun online aanwezigheid effectief is en hun doelgroep bereikt. Het is belangrijk om voortdurend te blijven evalueren en optimaliseren om te voldoen aan de evoluerende behoeften van de gebruikers en de vereisten van zoekmachines.

 

Ook binnen Xerte zijn er mogelijkheden tot het bouwen van een website. Bekijk met ons de mogelijkheden in onze Xerte Talk van april: 'Een escaperoom bouwen'. En/of ga aan de slag in de gelijknamige workshop!

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 76992942
btw NL 860865757B01

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken