Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

Xerte Online Toolkits

Van saai naar sensationeel: pimp jouw modules

Het maken van mooie en interactieve modules is een kunst, dat zich uitbetaald in betere accessibility, grotere belangstelling tijdens het leren én een hogere kans tot het opslaan van meer informatie. De moeite waard dus! Bij het pimpen van jouw online leermiddelen zijn er een aantal belangrijke punten om aandacht aan te schenken...

 

Bladspiegel

De bladspiegel omschrijft de totale indeling van een pagina, waarbij onderlinge verhoudingen de sleutel zijn tot een succesvolle indeling. Hierbij let je op de grootte van de witmarges (de randen van een pagina), maar ook op de plaats van tekst en afbeeldingen en hoe dit met elkaar samenhangt. Een goed doordachte bladspiegel is cruciaal voor de uitstraling en leesbaarheid van een pagina. Belangrijk dus om hier even goed bij stil te staan.

 

Afbeeldingen

Afbeeldingen maken een tekst behapbaarder en leuker om naar te kijken. Deze kunnen echter ook al snel met overmate gebruikt worden. Let er bij gebruik van afbeeldingen op dat het daadwerkelijk iets toevoegt aan de overkoepelende boodschap. Niet alle lege ruimtes hoeven onnodig te worden gevuld met afbeeldingen. Als een afbeelding geen toegevoegde waarde heeft neigt een pagina al snel naar een chaotisch uiterlijk. Denk bovendien ook na over de plaats en grootte van een afbeelding, een afbeelding groter dan het stuk tekst wat ernaast staat is eerder afleidend dan aanvullend. 

 

Kleuren 

Kleuren spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van een effectieve leermodule. Het gebruik van kleuren kan de aandacht van de leerlingen trekken en hen helpen belangrijke informatie te onthouden. Kleuren kunnen ook helpen bij het organiseren van informatie en het creëren van een visueel aantrekkelijke leeromgeving. Het is belangrijk om kleuren op een consistente manier te gebruiken en ervoor te zorgen dat ze passen bij het onderwerp en de doelgroep van de module. Het is ook belangrijk om rekening te houden met kleurenblindheid en ervoor te zorgen dat de kleuren die worden gebruikt voor iedereen toegankelijk zijn. Door op de juiste manier kleuren te gebruiken, kan een leermodule een zeer effectief hulpmiddel zijn. 

 

Teksten

Het is van cruciaal belang dat online leermodules toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Het toegankelijk maken van teksten is een belangrijk aspect van deze toegankelijkheid. Hier zijn enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

  1. Gebruik een eenvoudige en duidelijke taal. Vermijd jargon, afkortingen en complexe zinnen. Maak gebruik van korte zinnen en alinea's.
  2. Gebruik koppen en subkoppen om de tekst te structureren. Dit maakt het gemakkelijker voor de lezer om de inhoud te begrijpen en te navigeren.
  3. Gebruik een duidelijk lettertype en een leesbare lettergrootte. Vermijd het gebruik van cursieve of vette tekst en zorg ervoor dat er voldoende contrast is tussen de tekst en de achtergrond.
  4. Zorg ervoor dat de leermodules toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Maak gebruik van schermlezers en zorg ervoor dat de inhoud van de leermodules zonder problemen kan worden voorgelezen.

Door rekening te houden met deze aandachtspunten kunnen online leermodules toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, ongeacht hun beperkingen. Dit zorgt ervoor dat alle studenten de kans krijgen om te leren en zich te ontwikkelen.

 

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 76992942
btw NL 860865757B01

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken