We kijken na afloop terug op de Xerte Online Toolkits conferentie: Xerte21, die afgelopen week op 17 en 18 maart plaatsvond. Dit evenement werd voor het eerst online gehouden. Het was een interactief succes (met sprekers en deelnemers uit heel Europa)!
De opening op 17 maart staat in het teken van een belangrijk topic: Accessibility. Dit is en blijft een belangrijk aandachtspunt voor de ontwikkelaars van Xerte. De Xerte conferenties hebben als doel bij elkaar in de keuken kijken. Belangstellenden zien hier allerlei voorbeelden en gebruikers tonen hun projecten om anderen te inspireren. Er waren 15 gevarieerde sessies deze dag, voor ieder zit er wat bij. Verrassende maar praktische toepassingen van Xerte, gebruikers verhalen, didactiek en pagina en navigatie mogelijkheden.
Donderdag 18 maart heeft maar liefst 16 sessies. Hiertussen zitten ook sessies met Inge en Tom van DLearning. Zo laat Inge zien hoe je escape rooms maakt in Xerte en legt ze haarfijn uit hoe de nieuwe paginatypes (voorjaar 2021 release) werken. Tom geeft, samen met Katrien Bernaerts, coördinator bij Toll-net (KlasCement) in Vlaanderen, een sneak preview van de aankomende dashboard tool! De release van de opensource code volgt in de zomer van 2021.
Ian Dolphin, directeur van de Apereo Foundation waar Xerte onder valt, houdt een sessie over het hoger onderwijs, open source en de huidige pandemie. Hij noemt een aantal sterke punten: Eén van die punten is het belang van partnerschappen en hiermee ook “Enlightened self-interest”. Waarom iedere Xerte gebruiker (eigenlijk) een ‘Xerte Champion’ moet zijn. Het delen van mogelijkheden, ideeën en werk leidt tot een kennis-delende en samenwerkende community.
De Xerte community staat voor elkaar klaar… Tijdens de slotsessie, een moment voor algemene vragen over Xerte en de conferentie, komen er veel positieve reacties en deelnemers die actief willen meewerken aan de community. Vanuit deze positieve reacties gaan wij verder werken aan visuele aspecten, share and reuse, didactiek, toegankelijkheid en de toekomst van leren. Wij bedanken Toll-net voor het gebruik van het conferentieplatform Hopin, evenals het organisatieteam, de sprekers en alle deelnemers.