Meer rondom online leren

Blogs & Nieuws

PeerTube

Peertube: de nieuwste speler in videohosting

Het gebruik van video’s is een ideale manier om jouw online modules interactiever te maken. Hierbij zijn Youtube en Vimeo de bekendste online platforms voor het streamen en gebruiken van videomateriaal. Zo heeft ook Xerte diverse paginatypes waar je video’s van zowel YouTube als Vimeo kunt uploaden in jouw leermodule. Helaas krijg je bij zulke platforms echter steeds meer reclame te zien en wordt het steeds lastiger gemaakt om videos te embedden in je online modules. Daarnaast is niet alle content toegestaan. PeerTube is dan hét nieuwste alternatief

 

Gedecentraliseerd platform

PeerTube is net zoals Youtube en Vimeo een platform om video’s te uploaden en te delen. PeerTube is in tegenstelling tot de andere platforms echter een gedecentraliseerd open source platform. Dit houdt in dat de ‘centrale tussenpersoon’ is uitgeschakeld, waardoor iedereen onafhankelijk een PeerTube server kan hosten voor zijn gebruikers en hun video’s. Je kunt het op je eigen server installeren maar je kunt het ook bij ons laten hosten net zoals onze andere tools.  Je hebt dan een eigen videoserver met alleen de video’s van jouw organisatie.

 

Synchronisatie

Het mooie van PeerTube is dat het daarnaast nog mogelijk is om te synchroniseren met de PeerTube installatie van een andere organisatie (of organisaties), waardoor elkaars video’s te zien en te gebruiken zijn. Hoewel de video’s altijd op ieders eigen server staan blijven staan, wordt het aanbod dan stukken groter. Je blijft natuurlijk wel zelf beheerder van jullie eigen installatie met jullie eigen gebruikers en video’s.

 

ActivityPub protocol

Ook maakt PeerTube gebruik van het ActivityPub protocol. Dat betekent dat de gebruikers bij gekeken video’s suggesties kunnen krijgen voor andere video’s, op basis van hun kijkgedrag en interesses op andere platforms.

 

Veiligheid

In Peertube upload je enkel en alleen in je eigen server. Jij beheert met wie dit wordt gedeeld zodat jij altijd weet waar jouw content te vinden is. Hiermee heb je altijd en overal volledige controle.

 

DLearning met PeerTube

In de nieuwste Xerte release is PeerTube volledig geïntegreerd als aanbieder van video materiaal voor in de online modules. Dit houdt in dat:

  • Je zoveel 'uploaders' kunt toevoegen als je wil, met eigen account (dus alle docenten indien nodig)
  • Docenten mogen uploaden
  • Docenten/Studenten socials mogen gebruiken (commentaar geven met tekst of met een duimpje omhoog of omlaag)
  • De 'uploader' metadata kan toevoegen: categorie, licentie, taal, tags, beschrijving, thumbnail
  • Je ondertiteling kunt toevoegen
  • De ‘uploader’ kan aangeven of er commentaar op de video gegeven mag worden
  • De ‘uploader’ kan aangeven of de video gedownload mag worden
  • Het mogelijk is een audio file met een afbeelding toe te voegen, dan maakt PeerTube er een video van (voor podcasts)
  • Eigen branding toe te voegen aan een kanaal
  • Studenten kijkrechten hebben

 

Maak een account aan!

Ben jij al om? Meer informatie over Peertube vind je op: https://joinpeertube.org/instances

 

Xerte Talk

Wil je meer weten over de samenwerking tussen Peertube en Xerte? Schrijf je dan hier in voor onze aankomende Xerte Talk!

 

CONTACT
Image

Bolduc Zakencentrum
Gebouw A
Utopialaan 49
5232 CD 's-Hertogenbosch
+31 (0)85-1308364


kvk 76992942
btw NL 860865757B01

© 2021 DLearning. All rights reserved.

Zoeken